Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ......

Κατακραυγή για τα αναδρομικά των βουλευτών

Προκαλούν οι απαιτήσεις τους σε καιρούς κρίσης

Μπλόκο» στη φάμπρικα με τις προκλητικές διεκδικήσεις «αναδρομικών» πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ από εκατοντάδες τέως βουλευτές βάζει το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση του Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη θύελλα των αντιδράσεων.Παράλληλα, αφήνει ανοικτό να καταργηθεί το Ζ' ψήφισμα της Ε' Αναθεωρητικής Βουλής του 1975 που εξομοιώνει τις αποδοχές των βουλευτών με εκείνες του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Στο ερώτημα αν προτίθεται να το καταργήσει, απάντησε με νόημα: «Θα κάνω ό,τι χρειαστεί!».

Η αποκάλυψη - βόμβα ότι υπάρχουν 800 με 850 υποθέσεις βουλευτών συνταξιούχων που εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, οι οποίοι την ώρα που η κοινωνία στενάζει απαιτούν να ισχύσει και για τους ίδιους η ρύθμιση για τα αναδρομικά των δικαστών για το χρονικό διάστημα 2003-2007, προκάλεσε κατακραυγή ακόμη και εντός της Βουλής.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν με τον πιο απερίφραστο τρόπο την προκλητική διεκδίκηση των «χρυσών» αναδρομικών, ενώ οι βουλευτές όλων των πτερύγων της Βουλής «άδειασαν» με ηχηρό τρόπο τους πρώην συναδέλφους τους. Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε χθες πως οι τέως βουλευτές δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ αναδρομικά.
Στόχος του υπ. Οικονομικών είναι να μπει τέλος στη «βιομηχανία» των δικαστικών προσφυγών, στην οποία συμμετέχουν με την υποστήριξη δικηγορικών γραφείων συνταξιούχοι βουλευτές αλλά και συγγενείς όσων δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή, μεταξύ αυτών χήρες και ανύπαντρες θυγατέρες.
«Το υπουργείο Οικονομικών» αναφέρει σε χθεσινή γραπτή δήλωση ότι «δεν προτίθεται να ικανοποιήσει οποιαδήποτε παρόμοια απαίτηση και θα προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση». Αποδοκίμασε, μάλιστα, τις ενέργειες αυτές σημειώνοντας ότι «το αίτημα αναδρομικής αναπροσαρμογής βουλευτικής σύνταξης ή αποζημίωσης προσβάλλει το κοινό αίσθημα δικαίου, ιδιαίτερα στην παρούσα δημοσιονομική συγκυρία».
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, ο οποίος βρισκόμενος σε επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία δήλωσε πως «όλοι θα πρέπει να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών που περνά ο τόπος και των επώδυνων θυσιών που επωμίζονται οι πολίτες».
Πυρ ομαδόν

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή εξελίχθηκε σε πυρ ομαδόν κατά των τέως βουλευτών. «Το ζήτημα αυτό απασχολεί και προκαλεί την κοινωνία. Τη στιγμή που η κοινωνία δοκιμάζεται, η στάση αυτή των συνταξιούχων οδηγεί σε περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος της χώρας», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ο οποίος κάλεσε τους τέως βουλευτές να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους. Θύμισε ότι ο Γ. Παπανδρέου στις 8 Νοεμβρίου 2006 ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καλέσει τους δικαστικούς να παραιτηθούν των αξιώσεών τους, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «το ίδιο πρέπει να πράξουν και όλοι όσων οι αποδοχές συμπαρασύρονται από την αύξηση των δικαστών», εννοώντας τους βουλευτές των οποίων οι απολαβές, υπολογίζονται βάσει των αποδοχών που λαμβάνει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας, λέγοντας πως σ' αυτή την περίοδο «πρώτοι οι βουλευτές πρέπει να δίνουν τον καλό παράδειγμα». Επίθεση στα δύο μεγάλα κόμματα εξαπέλυσε ο Γ. Καρατζαφέρης, υποστηρίζοντας πως κανείς από τους συνταξιούχους βουλευτές δεν προέρχεται από τον ΛΑΟΣ και ότι ο κύριος όγκος είναι νυν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
«Είναι πέρα από κάθε λογική, θα το χαρακτήριζα προκλητικό και ανήθικο» τόνισε ο Ι. Βρούτσης από τη ΝΔ και κάλεσε την κυβέρνηση και τα κόμματα να αντιδράσουν. Από το ΚΚΕ, ο Σπ. Χαλβατζής επανέφερε το αίτημα για κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Παπαδημούλης σημείωσε πως η κοινωνία προκαλείται και «μουντζώνει» τους πρώην βουλευτές, προσθέτοντας ότι είναι μεν νόμιμο αλλά είναι ανήθικο και προκλητικό. «Λάθος ενέργεια» χαρακτήρισε τις διεκδικήσεις των τέως βουλευτών η Ντόρα Μπακογιάννη. Για «απαράδεκτη και προσβλητική για την κοινωνία» ενέργεια έκανε λόγο η Δημοκρατική Αριστερά.


Αναζητεί τη φόρμουλα για το μπλόκο το υπουργείο Οικονομικών
Τη «φόρμουλα» προκειμένου να μπλοκάρει τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων βουλευτών αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών διευκρίνιζαν ότι στόχος είναι να ανακόψει τους τέως βουλευτές ακόμη και να έχουν δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό και διαβεβαίωναν ότι «θα υπερασπιστούμε το συμφέρον του δημοσίου και του λαού και όχι των βουλευτών».
Το ερώτημα που επανέρχεται μετά από καιρό στο προσκήνιο είναι με ποιο τρόπο θ' αλλάξει το περίφημο Ζ' ψήφισμα, καθώς μεταξύ των συνταγματολόγων υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν πως μπορεί να γίνει μόνο με συνταγματική αναθεώρηση, ενώ άλλοι παραπέμπουν στο άρθρο 111 του Συντάγματος που προβλέπει ότι «οι συντακτικές πράξεις που εκδόθηκαν από τις 24 Ιουλίου 1974 έως τη σύγκληση της Ε' Αναθεωρητικής Βουλής, καθώς και τα ψηφίσματά της, εξακολουθούν να ισχύουν και κατά τις διατάξεις τους τις αντίθετες προς το Σύνταγμα και επιτρέπεται να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν με νόμο».
Υπενθυμίζεται ότι το 2008 οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν δεσμευτεί προφορικά να μην πάρουν τις αναδρομικές αυξήσεις οι βουλευτές (δεν υπήρξε απόφαση της Βουλής), ενώ με τον νόμο 3691/2008 του Γ. Αλογοσκούφη προβλεπόταν ότι η απόφαση που έδινε το «πράσινο φως» για να λάβουν οι δικαστές τα αναδρομικά από 1/1/2008 έως 31/12/2008 δεν θα εφαρμοζόταν για τους βουλευτές εκείνης της περιόδου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου